menu

Verzorging

Een goede verzorging van uw orchidee begint met een goede standplaats. Geef uw orchidee een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Een goede plek is een vensterbank gericht op het noorden, op de eettafel, salontafel of dressoir. Een vensterbank op het zuiden is geen goede plek. Te veel direct zonlicht is namelijk schadelijk voor de orchidee.

U geeft uw orchidee het best 1 keer per week water. Dit doet u door de orchidee in een bak met water te plaatsen en uw orchidee 10 minuten te laten staan. Laat de orchidee vervolgens uitlekken en plaats de orchidee terug in het keramiek.

water geven

Standplaats

Standplaats

Lichte plek, maar niet in direct zonlicht

Temperatuur in de ruimte is tussen de 15 en 25 graden

Vermijd donkere plekken

Plaats de orchidee niet in direct zonlicht. Wanneer de orchidee in direct zonlicht staat, kleuren de bladeren geel en gaan de bloemen slap hangen. zorg er echter wel voor dat de orchidee nog genoeg licht krijgt. Een te donkere plek is ook niet goed voor de orchidee. 

Goede plekken voor de orchidee: 

  • In een raamkozijn op het noorden, noordwesten, noordoosten
  • Op een tafel een (paar) meter van het raam vandaan
  • Een plek midden in de kamer waar daglicht schijnt
  • In een slaapkamer op een nachtkastje waar daglicht naar binnen schijnt
  • In een badkamer met daglicht

Aquo keramiek

Aquo keramiek

Prik het touwtje aan de onderkant in de kweekpot

Voorzie het Aquo keramiek van een laagje water van 1 à 2 cm

Zorg dat het touwtje in het water hangt, maar de kweekpot het water niet raakt!

Bekijk eenmaal per week of er nog genoeg water in de pot zit

Aquo is ons unieke watergeefsysteem om water geven zo makkelijk mogelijk te maken.

Door een speciale manier van drinken voorziet de orchidee zichzelf van water. Dit gebeurt door ons speciale keramiek te gebruiken in combinatie met een touwtje in de kweekpot. U hoeft er alleen voor te zorgen dat er een laagje water in uw keramieke pot zit.

Water geven

Water geven

Haal de orchidee uit het keramiek

Plaats de orchidee in een kom met ongeveer 5 cm water

Laat uw orchidee 10 minuten ‘drinken’

Laat uw orchidee uitlekken en plaats terug in het keramiek

De optimale methode om uw Phalaenopsis orchidee water te geven, is door haar in een schaaltje met water te zetten. De orchidee neemt het water dan van onderaf op. Laat de plant ongeveer 10 minuten rustig het water absorberen. Na deze tijd haalt u de orchidee uit het schaaltje en laat u het overtollige water uitlekken. Vervolgens kunt u de orchidee weer terugplaatsen in haar keramieken pot. 

Twijfelt u wanneer het tijd is om uw orchidee water te geven? Controleer dan de wortels om zekerheid te krijgen. Zijn de wortels grijs? Dan heeft de plant water nodig. Als de wortels mooi groen zijn, heeft de orchidee voldoende water opgenomen.

Opnieuw in bloei

Opnieuw in bloei

Knip de orchidee net boven het tweede oog af

Plaats de orchidee op een iets wat donkere plek

Geef de orchidee 1 keer in de 2 weken water

Na een aantal maanden begint de orchidee weer te bloeien

Op de stengel van de orchidee zie je verschillende knobbeltjes, ook wel "ogen" genoemd. Deze ogen tellen we van onder naar boven. Het oog dat het dichtst bij de bladeren zit, noemen we het eerste oog. Het daaropvolgende oog is het tweede oog. Om de orchidee correct te snoeien, knip je net boven het tweede oog (zie foto).

Na het snoeien is het cruciaal om uw orchidee niet te verwennen met veel water en ideale lichtomstandigheden. Zet haar in plaats daarvan op een koelere en iets donkerdere plek en geef haar minder water. 

In de loop van tijd maakt de orchidee nieuwe takken aan. Dit vergt wat geduld. 

Wij raden aan om de orchidee om de twee weken water te geven. Let er wel op dat u niet te weinig water geeft, anders kan de plant uitdrogen en sterven.