menu

FAQ

Heeft u een vraag over de verzorging van uw orchidee? Of een andere vraag over Opti-flor? Op onze FAQ-pagina vindt u antwoorden op diverse veelgestelde vragen. Als uw vraag er niet bij staat, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen u graag verder!  

Collectie kopen

Waar kan ik de collectie van Opti-flor kopen?

De collectie van Opti-flor wordt verkocht via de betere bloemisten en tuincentra.
Daarnaast kunt u online bestellen via www.optiflorshop.nl

Klik hier om te zien wat het dichtstbijzijnde Opti-flor verkooppunt bij u in de buurt is.

Ik ben bloemist en wil graag de collectie van Opti-flor gaan verkopen. Hoe gaat dat in zijn werk?

Opti-flor levert niet rechtstreeks aan bloemisten. Wij verkopen onze orchideeën via een fijnmazig internationaal distributienetwerk van meer dan 400 handelsbedrijven. Deze handelsbedrijven beleveren bloemisten, tuincentrumondernemers en andere verkooppunten van Opti-flor orchideeën. Wilt u ook graag orchideeën uit onze collectie opnemen in uw assortiment? Stuur een e-mail aan marketing@optiflor.nl en wij brengen u graag in contact met één van onze distributeurs.

Problemen met mijn orchidee

Mijn orchidee heeft te veel water gehad en de wortels zijn rot. Wel zitten er luchtwortels aan de plant. Wat kan ik doen om mijn orchidee te redden?

Als de orchidee luchtwortels heeft, hoeft u de plant niet weg te gooien. In dat geval kunt u de luchtwortels als nieuwe wortels gebruiken. Verwijder de rotte wortels en stop de luchtwortels in de pot met nieuwe grond.

Wat is het kleverige spul op de bladeren en aan de stengel op de plek waar de knoppen groeien?

Dit zijn suikers van een overactieve orchidee. De orchidee maakt namelijk suikers aan. Hier is helaas niets aan te doen. Als u dit vervelend vindt, kunt u de suikers het beste voorzichtig met een lauw doekje van de bladeren en stengel verwijderen.

Mijn orchidee laat knoppen vallen. Hoe is dit mogelijk?

De belangrijkste oorzaak voor knopval is koude, al dan niet in combinatie met teveel water of te weinig licht. Zorg ervoor dat de omgevingstemperatuur van uw orchidee altijd minimaal 16°C is en voorkom tocht. Bij lagere temperaturen worden de wortels inactief en vallen de knoppen eraf.

Door ethyleen kunnen knoppen geel kleuren, afvallen en bloemen verdrogen. Bronnen die veel ethyleen produceren zijn veel soorten groenten en fruit. Zet uw orchidee daarom niet in de buurt van de fruitschaal.

De bladeren van mijn orchidee hangen slap. Dit blijft ook zo als ik de plant opnieuw water geef. Wat is er aan de hand?

Het kan zijn dat u uw plant te veel water geeft. Bij hangende bladeren denken mensen daarentegen juist vaak dat de plant te weinig water heeft. Het is het verstandigst om even te controleren of de wortels nog goed zijn. Als dit het geval is, geeft u uw orchidee de komende week geen water meer. Zijn de wortels daarentegen rot, dan verwijdert u deze en pot u de plant met de luchtwortels opnieuw. Wacht wel even met water geven.

De bladeren van mijn orchidee worden geel. Wat is er aan de hand?

Waarschijnlijk heeft uw orchidee te lang in het water gestaan. Ook is het mogelijk dat uw orchidee in te koud water heeft gestaan. De wortels kunnen hierdoor gaan verrotten met als resultaat geel wordende bladeren, die uiteindelijk van de plant afvallen.

Welke soorten ongedierte kunnen er voorkomen in een orchidee?

De meest voorkomende soorten ongedierte zijn wolluis, schildluis, spint, bladluis, dopluis en slakken. Voor de aanschaf van corrigerende middelen tegen deze soorten ongedierte kunt u zich het beste laten adviseren bij een tuincentrum in uw buurt.

Er zitten kleine witte, puizige beestjes in mijn orchidee. Wat zijn dit en hoe kom ik er vanaf?

Dit zijn hoogstwaarschijnlijk wolluizen. Het is vrij lastig om van deze witte, pluizige beestjes af te komen. De enige manier om de wolluis de baas te worden is de plant besproeien met, of dompelen in, een biologisch bestrijdingsmiddel, dat is opgelost in water. Bij een ernstige wolluis-plaag mag u de dubbele dosis gebruiken van hetgeen op de verpakking wordt aangegeven.

Milieu

Brengt de teelt van deze orchideeën schade toe aan het tropisch regenwoud?

Opti-flor hecht veel waarde aan een zorgvuldige omgang met de natuur. Wij onttrekken daarom geen planten uit het wild. Dit doen wij enerzijds om de natuur ongerept te laten en anderzijds om te voorkomen dat er eventuele ziektekiemen worden geïmporteerd.

Hoe milieuvriendelijk wordt de collectie van Opti-flor gekweekt?

Wij werken met respect voor mens, natuur en milieu en doen er alles aan om onze milieu-footprint tot een minimum te beperken. Onderstaande voorbeelden zijn illustratief voor de manier waarop wij proberen om een bijdrage te leveren aan een schone en milieuvriendelijke toekomst.

  • De warme afdelingen van onze kassen zijn grotendeels voorzien van energiebesparend dubbel glas, waardoor minder energie hoeft te worden verbruikt.
  • Wij voorzien voor ongeveer 50% in onze energievoorziening door gebruik te maken van aardwarmte. We pompen warm water met een temperatuur van 85°C op, vanuit bronnen op een diepte van 2500 meter, en gebruiken dit om onze kassen te verwarmen.
  • Wij vangen regenwater op in speciale silo’s om dit vervolgens te gebruiken als gietwater voor de planten.
  • Wij maken gebruik van een recirculatiesysteem om het water dat wij in de kassen gebruiken op te vangen en te recirculeren. Water wordt dus hergebruikt.
  • Wij maken maximaal gebruik van biologische gewasbescherming. Dit betekent dat wij, daar waar mogelijk, natuurlijke bestrijders inzetten ter bestrijding van ziekten en plagen en de inzet van gewasbeschermingsmiddelen tot het absolute minimum beperken.

Verzorging

Hoe kan ik het beste water geven?

Giet het water voor de orchidee niet in het hart van de plant, maar juist op de aarde in de pot. Regenwater is beter dan kraanwater, waar (te) veel kalk in zit. Geef liefst vroeg op de dag water. Beter is nog om de pot gedurende 5 tot 10 minuten in een emmer onder te dompelen. Vervolgens kan de orchidee gerust zeven dagen zonder water. In zijn natuurlijke omgeving kent de Phalaenopsis een hoge luchtvochtigheid. Wilt u de plant opkweken of vermeerderen dan lukt dat het beste op vochtige plaatsen, zoals een keuken, badkamer of een serre.

Hoe vaak moet ik mijn orchidee water geven?

Een orchidee heeft pas water nodig als de grond redelijk droog is en de wortels in de pot grijs van kleur zijn. Omdat dit in een niet-transparante sierpot moeilijk te zien is, kunt u hiervoor gebruik maken van een peilstokje. Een satéprikker is bijvoorbeeld prima. Kijk eenmaal per 7 tot 10 dagen of het stokje droog is. Is het stokje nog vochtig? Dan heeft de plant nog geen water nodig. Is het stokje droog? Dan geeft u de plant water. Gemiddeld genomen volstaat het om de plant eenmaal per 7 tot 10 dagen water te geven.

Hoe weet ik of mijn orchidee voldoende water krijgt?

De kleur van de wortels is de beste indicatie om te bepalen of uw orchidee voldoende water krijgt. Als de wortels groen zijn, heeft de plant nog voldoende vocht. Zodra de wortels grijs kleuren, heeft uw orchidee water nodig.

Wat is de beste grond om de Phalaenopsis in te zetten?

Het is belangrijk dat de Phalaenopsis in een luchtige grond staat, die voor een vochthoudende drainage zorgt. Speciale orchideeëngrond, die bij de meeste tuincentra te koop is, is hiervoor noodzakelijk. Omdat er in de luchtige orchideeëngrond vaak weinig voedsel zit, kunt u de Phalaenopsis het best via het gietwater bemesten. Hiervoor kunt u speciale orchideeënmest kopen. Bemesten is nodig in de maanden maart tot en met oktober, zo’n twee keer per maand.

Moet ik mijn orchidee bemesten?

Omdat er in de luchtige orchideeëngrond vaak weinig voedsel zit, is het aan te raden om uw Phalaenopsis af en toe te bemesten. Dit kunt u het best doen via het gietwater. Hiervoor kunt u speciale orchideeënmest kopen. Bemesten is nodig in de maanden maart tot en met oktober, zo’n twee keer per maand.

Hoe krijg ik de plant weer opnieuw in bloei?

Om de plant, na het uitbloeien, opnieuw weer in bloei te krijgen, knipt u de tak(ken) af vlak boven het tweede oog onder aan de plant. Na enkele weken tot enkele maanden zal er een nieuwe tak groeien. Hierna is het een kwestie van tijd voordat uw Phalaenopsis opnieuw in bloei geraakt.

Er komen nieuwe wortels en blaadjes aan de stengel van mijn orchidee? Wat moet ik hier mee doen?

Dit is het begin van een nieuw plantje. Het is het beste om te wachten tot er meerdere blaadjes aan dit stekje zitten en de plant drie tot vier luchtwortels heeft gemaakt. Als de luchtwortels circa 5 centimeter zijn, kunt u dit stekje voorzichtig van de stengel af snijden en oppotten in speciale orchideeëngrond. Maak na het verpotten de grond licht vochtig. U kunt het stekje natuurlijk ook gewoon aan de stengel door laten groeien.

Wanneer moet ik mijn orchidee verpotten?

Het is het beste om de orchidee eenmaal in de drie tot vier jaar te verpotten. Gebruik hiervoor speciale orchideeëngrond. Verwijder voordat u de plant in de nieuwe grond zet voorzichtig eventuele slechte wortels. De luchtwortels mag u ook in de nieuwe grond doen. De orchidee mag niet bloeiend worden verpot.

Wat zijn de ideale kameromstandigheden voor de Phaleanopsis?

De Phalaenopsis groeit van nature op schaduwrijke plaatsen. Het is het best om de plant neer te zetten op een plaats waar voldoende licht is. Vermijd echter te felle zon. Met name in de maanden april tot en met september is het verstandig de plant niet in direct zonlicht te plaatsen. Daarnaast houdt de Phalaenopsis niet van tocht en is het belangrijk om de plant niet naast de centrale verwarming te plaatsen. De Phalaenopsis gedijt het best bij een temperatuur tussen de 20 en 22 graden. Zorg ervoor dat de temperatuur niet onder de 16 graden komt.

Mijn orchidee heeft wortels die naast de pot groeien. Kan ik deze afknippen?

De wortels, die naast de pot groeien, zijn luchtwortels. Ze hebben als het ware de pot gemist. Omdat ze geen functie vervullen, kunt u ze gewoon afknippen. Dit is echter niet noodzakelijk.

Algemeen

Waar ligt de oorsprong van de Phalaenopsis?

De Phalaenopsis, ook wel vlinderorchidee genoemd, is afkomstig uit de tropische regenwouden van Azië, Nieuw-Guinea en Australië.

Hoe lang en hoe vaak bloeit een Phalaenopsis?

De Phalaenopsis dankt zijn populariteit aan de lange bloeiduur. Anders dan andere orchideesoorten, die veelal één keer per jaar gedurende 6 tot 10 weken bloeien, bloeit de Phalaenopsis maar liefst 2 tot 6 maanden en soms zelfs 2 of 3 maal per jaar.

Kan ik een Phalaenopsis verwerken in een plantenarrangement?

Een orchidee gaat goed samen met andere plantensoorten en leent zich er daarom goed voor om in een plantenarrangement te verwerken. Plaats de plant in dat geval met pot en al in de plantenbak, zodat de plant zijn stevigheid behoudt.

Kan ik het best een plant met knoppen kopen of moeten de bloemen juist al open zijn?

Dit hangt af van de plek waar u de Phalaenopsis wilt zetten. Hoe donkerder de orchidee komt te staan, hoe meer bloemen er open moeten zijn. Kies echter altijd voor een orchidee waarvan meerdere bloemen open zijn, ook als u de orchidee een lichte standplaats geeft.